Een van de belangrijkste taken van onze reddingsbrigade is het zwemmend redden te leren aan alle mensen van jong tot oud. Hierdoor hopen wij verdrinkingsongevallen te kunnen voorkomen.


Training zwemmend redden
Het zwemmend redden kan al vanaf jong worden aangeleerd. De jongste leden van onze reddingsbrigade hebben dan ook al een leeftijd vanaf 6 jaar. Nadat het elementair zwemmen is aangeleerd, ook wel bekend als het zwemdiploma A en B wordt er gestart met het daadwerkelijk zwemmend redden.
Sinds september 2009 zijn de eisen voor alle diploma’s ingrijpend gewijzigd. Er is nu een onderverdeling in 3 hoofd groepen.

Hoe red ik mijzelf: Junior Redder 1 t/m 4
De nadruk bij deze diploma’s ligt vooral op het leren jezelf redden bij een waterongeval. Hiervoor wordt onder meer gebruik gemaakt van verschillende drijftechnieken. Ook het leren oriënteren onder water komt uitgebreid aan bod. Onder meer door ringen en een reddingspop op te duiken. Uiteraard worden de zwemslagen verder geperfectioneerd en wordt er ook ruim aandacht besteed aan de zwemconditie. Want wat is nou een redder als hij zelf niet voldoende kracht heeft om zichzelf te kunnen redden.

Hoe red ik een ander: Zwemmend Redder 1 t/m 4
Nadat bij de junior diploma’s de basis voor het redden is gelegd, zullen de zwemmend redders zicht steeds meer gaan bekwamen in andere reddingstechnieken.

  • Droge reddingen:  Het redden van een drenkeling zonder dat jezelf nat wordt: met een reddingsklos of reddingsbal
  • Natte reddingen: Het redden van een drenkeling waarbij de redder ook het water in zal moeten. Bv met een “baywatch boei”

Maar ook reddingen waarbij er geen reddings- of hulpmiddelen beschikbaar zijn, waardoor de redder de drenkeling zelf naar de kant moeten brengen. Het zogenaamde slepen.

Naast conditie staat de bewustwording van eigen veiligheid voorop. Hier zal dan ook volop aandacht aan besteed worden. Bv door het aanleren van verschillende bevrijdingstechnieken.

Toezicht houden en leiding geven bij een redding: Lifesaver 1 t/m 3
Wanneer alle basis technieken geleerd zijn, worden bij de laatste 3 diploma’s de puntjes echt op de i gezet. Voor deze diploma’s moeten de redders in dop, echt laten zien wat ze in huis hebben op het gebied van inzicht,conditie en techniek. Naast de zwemlessen, zal er ook een stuk theorie geleerd moeten worden en voor de hoogste 2 diploma’s moet men ook in het bezit zijn van een EHBO-diploma.

DSC01226Examens
Alle examens vinden in de laatste 3 weken van het schooljaar plaats. Alleen voor het A en B-diploma is er halverwege het schooljaar ook een examen.
De zwemlessen worden gegeven door ervaren instructeurs waarvan meerderen in het bezit zijn van het instructeurs diploma. Dit zijn landelijk erkende diploma’s uitgegeven door het overkoepelende orgaan Reddingsbrigades Nederland. De exameneisen van de bond vind u hier

Waar en wanneer
Reddingsbrigade Wijk aan Zee geeft elke woensdagavond van 18:30 tot 19:30 zwemles in het Sportfondsenbad van Beverwijk. Toegang is vanaf 18:15 uur. Vanuit Wijk aan Zee rijdt er wekelijks een bus. Deze bus vertrekt uiterlijk om 18:10 uur vanaf de bushalte voor het IVAS gebouw (oude Hotel Kennemerduin) aan de Verlengde Voorstraat.

Vrij zwemmen
Traditioneel zijn er altijd 2 vakanties waarin vrij gezwommen wordt: De herfstvakantie en de kerstvakantie. De overige korte vakanties wordt er normaal getraind.
In de 6 weken zomervakantie en op nationale feestdagen zal er niet gezwommen worden.

 

Aanmelden
Voor het elementair zwemmen is er een wachtlijst. U kunt u kind al op zeer jonge leeftijd aanmelden. De kinderen worden op volgorde van aanmelding opgeroepen. Minimale leeftijd is 6 jaar bij starten van de zwemlessen. Wanneer kinderen al zwemdiploma’s hebben, zal er worden gekeken naar de leeftijd, vaardigheid en ruimte in de groepen. Over het algemeen is er voor de overige diploma’s geen wachtlijst.

Voor meer informatie betreffende kosten en inschrijving zwemcommissie@reddingsbrigade-wijkaanzee.nl of bel: 0251-209887.