Alarmploeg

Naast het bekende reddingswerk op het strand en de opleidingen zwemmend redden is de Wijk aan Zeeër Reddingsbrigade ook inzetbaar bij rampenbestrijding. Hierbij moet dan bijvoorbeeld gedacht worden aan de overstromingen van Limburg in 1993 en 1995 maar ook inzet als verlengstuk van de ambulancedienst in de regio Kennemerland.

Sinds 1985 beschikt de reddingsbrigade over een alarmploeg. Deze ploeg, de naam zegt het al, kan bij noodoproepen maar ook bij rampenbestrijding breed worden ingezet. De ploeg bestaat gemiddeld uit een groep leden van acht tot elf vaste mensen. De alarmploeg is het gehele jaar inzetbaar.

img_0583Inzet alarmploeg
De alarmploeg wordt niet alleen ingezet voor nationale en regionale hulpverleningen, maar is ook een verlengstuk van de strandwacht in de zomer. En elke andere hulpverlening waarbij wij binnen de gemeente van dienst kunnen zijn.

Zomers wordt de ploeg veelal gealarmeerd bij zoekacties onder de kust en op het strand, als first responder bij eerste hulp en voor assistentie bij  ambulancevervoer op strand buiten de openingstijd van de strandpost. In de winter soms voor afsluiting van de Noordpier bij storm op verzoek van onze buurbrigade IJmuiden.

Regelmatig oefenen
Om goede assistentie te kunnen verlenen wordt er het gehele jaar door met regelmaat geoefend. Voor deze oefeningen wordt er gebruik gemaakt van al het materieel dat de vereniging ter beschikking heeft. Iedereen moet om kunnen gaan met de snelle boten, bondsvlet en rijdend materiaal en niet te vergeten de communicatiemiddelen. Verder zijn er oefeningen op strand en zee met onder andere KNRM en Brandweer.

Voor de samenwerking met andere brigades zijn er landelijke oefeningen. Deze simuleren vaak grote hulpverleningen op en rondom water, samenwerking tussen verschillende brigades is hierbij zeer belangrijk.

Contact opnemen
Indien uw organisatie graag eens samen met ons wilt oefenen, of je wilt meer weten over het werk van de alarmploeg van de Wijk aan Zeeër Reddingsbrigade neem dan gerust eens contact met ons op via email naar info@reddingsbrigade-wijkaanzee.nl