Uit de oude doos Nr.1

Ter gelegenheid van het 95-jarig bestaan van de Wijk aan Zeeër Reddingsbrigade zullen we in de komende tijd een aantal verhalen uit de oude doos plaatsen.

Het WRB zoeklicht

Dit jaar bestaat de WRB al weer 95 jaar. Een paar heren uit Wijk aan Zee besloten in 1925, dat er bewaking en EHBO op het strand van Wijk aan Zee nodig was omdat het strandtoerisme toenam. Een van de heren was de heer J. Roland en was ook meteen onze eerste voorzitter.

Vrij snel moesten er hulpmiddelen komen zoals bijvoorbeeld, een verbandkist, twee seinmasten voor de communicatie onderling, een brancard, een reddingslijn en een sloep. 

Als pronkstuk kreeg de vereniging van de firma NV Philips een zoeklicht in hun bezit van 2 miljoen kaars. Om in het donker schipbreukelingen te kunnen zoeken. Dit was voor die tijd een technisch hoogstandje waar andere brigades jaloers op konden zijn.


Het zoeklicht voor het Brigadehuisje en krantenartikel van de ingebruikname.


Ons zoeklicht is vaak gebruikt bij diverse oefeningen van de WRB met de NZHRM Wijk aan Zee.

Eerste inzet

Voor zo ver ik heb kunnen nagaan is het zoeklicht pas echt ingezet op 19 oktober 1935, bij de redding van de sleepboot Drente van firma Wijsmuller. Deze boot dreigde vast te lopen op het strand van Egmond aan Zee, nadat ze had geprobeerd de trawler Kerkplein op sleeptouw te nemen. Eerst werd door de plaatselijke NZHRM bemanning fakkels ontstoken voor meer licht en zicht om de sleper goed te zien in de branding. Vrij snel werd er een verzoek gedaan om ons zoeklicht in te zetten op het strand van Egmond aan Zee. (hiervan is een reddingsverslag bekend) 

Nog steeds in ons bezit

Het zoeklicht is nog in ons bezit en zoals jullie weten zit ie een grote kist die in de loods staat. De (gele)standaard hebben we jaren gebruikt als verrekijkerhouder op de Zuid- en Noordpost.


Huidige kist en zoeklicht. 


Ooit hebben we ook geprobeerd (toen ik nog jong was) om het zoeklicht in de loods aan de praat te krijgen. Dit onder toezicht van onze huiselektricien Harry Groen. Dit hebben we geweten ook alle stoppen sloegen door en de bijhorende trafo schakelaar werd bijna verbrand.. Geen succes dus maar op dat moment wel spannend.

Daarna heeft het zoeklicht ook nog jaren in Duin Paviljoen Schoos gehangen. Wellicht kunnen we ons zoeklicht weer eens een keer in elkaar zetten en een vaste plek geven? 

Richard Schellevis. 

Scroll naar boven
Scroll naar top